Günlük hayatta gerekli olan hareketleri yapabilmeye motor becerisi, bu hareketleri yapabilmek için kullanılan kasların uygun hale gelmesine de motor gelişimi deriz . Çocuklarda motor gelişimi , beslenmekten yürümeye, oynamaktan yazmaya kadar her türlü faaliyeti kapsar.Hareket eğitimi ile gelişmekte olan motor seviyesine katkı sağlanarak yeterli duruma gelmesi amaçlanır.. Bu çalışmalar ile bireyin günlük işlerini yapabilmesi için gerekli olan motor görevlerini, hareket koordinasyonunu ve kontrolü sağlaması amaçlanmaktadır.
Hareket eğitiminin temel konusu, olması gereken seviyenin altında kalmış ya da gelişmemiş olan hareket becerileri ve temel kavramlarıdır. Bu becerileri geliştirmek için 2-8 yaş arasında önemlidir ve başarı hızını arttırmaktadır.
Erken yaşlarda motor yeterliliğin gelişmesi kas kuvveti, dayanıklılık, esneklik, fiziksel, uygunluk, günlük yaşantı ve fiziksel aktivelere katılımı kolaylaştırır. Hareket eğitimi ile motor yeterlilik seviyesinin artması sağlıklı yaşama adım atmanın yanı sıra birçok alanda olumlu etkiler sağlar. Benlik algısında gelişimler başlar , fiziksel aktivelere katılımı sonucunda sosyalleşmeyi, daha fazla oyun oynayarak akranlarına uyum sağlamayı ve seviyelerine ulaşmayı sağlar, iletişim becerileri, sorumluluk alabilme becerisi, kurallara uyabilme ve grup derslerine katılmasını, takım arkadaşı olabilme becerilerini arttırır. çevresel ve bireysel farkındalığın artması, dikkatin artması, bilişsel gelişiminde, problem çözme gibi çocukların eksikliklerinde önemli kazanımlar sağlamaktadır.
Hareket eğitiminin amacı ve gerekliliği hareket eğitimin temel amaçlarının hareket yoluyla bireyin motor, bilişsel ve duyusal, fiziksel gelişimindeki eksikliklerine katkıda bulunarak yaşamını olumlu anlamda etkileyerek fiziksel aktiveyi ve sporu kişiye aşılamaktadır. İnsan yaşam sürecini kaliteli, sağlıklı ve nitelikli sürdürebilmek içim hareket etmeye ihtiyacı vardır. Çocuklar için hareket, keşfetmenin , öğrenmenin temel araçlarından biridir.
İyi planlanmış bir hareket eğitimi programı; çocuğun diğer çocukların farkına varmasını, onlarla uyum içerisinde bulunmasına ve toplum içerisinde davranışlarının olumlu yönde olmasına katkı sağlar. Oyunların tamamında fiziksel aktivelerin olması, temel motor becerilerinin ve zihinsel davranışların gelişmesini sağlar. Hareket eğitimi birçok kavramaları kazanması için planlanır.
İnsanın anatomik, fizyolojik ve psikolojik yönden sağlıklı bir birey olabilmesi için hareket etmeye ve spor yapmaya ihtiyacı vardır. Ayrıca Hareket eğitimi uyku bozukluğunun önüne geçerek uyku kalitesini arttırır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Konsantre olma yeteneğini geliştirerek bireye özgüven sağlar.